Bank Nagelmackers

Bank Nagelmackers nv is een Belgische private bank. Nagelmackers nv is actief in heel België met een ruim netwerk van zelfstandige en geïntegreerde kantoren. Personal en private banking behoren tot de kernactiviteiten van de bank[1].

  1. Geschiedenis

In oktober 2015 is de naam van Delta Lloyd Bank veranderd in Bank Nagelmackers. De naam Nagelmackers was in 2005 uit het Belgische straatbeeld verdwenen na een overname door Delta Lloyd Bank. Nagelmackers is de oudste Belgische bank en is in 1747 in het Luikse opgericht door Pierre Nagelmackers. Luik kende in de 18de en 19de eeuw een uitzonderlijke economische boom en Nagelmackers was bankier van de Luikse industrie. Begin 20ste eeuw opende het eerste kantoor in Brussel.

1.1 P&V

In 1994 wordt Nagelmackers door P&V, die gecontroleerd wordt door organisaties uit socialistische bewegingen, overgenomen[2]. Nagelmackers behoort op dat moment volledig aan P&V toe die zo een volwaardige bank-verzekeraar werd.

1.2 Codep

Op 22 december 1995 beslisten de aandeelhouders van Nagelmackers om de bank Codep volledig over te nemen om levensvatbaar te blijven op de Belgische markt. Beide instellingen staan op dat moment onder controle van P&V.

1.3 Delta Lloyd Bank

Na een akkoord tussen P&V en het Nederlandse Delta Lloyd in de zomer van 2001, komt er een fusie tussen Nagelmackers en Delta Lloyd Bank om concurrerend op de markt te blijven[3].

1.4 Anbang

In 2015 werd Delta Lloyd Bank door de Chinese groep Anbang Insurance Group overgenomen voor een bedrag van 206 miljoen euro[4]. De oorspronkelijke naam Nagelmackers is terug aangenomen en nieuw kapitaal is geïnjecteerd[5].

  1. Activiteiten 
  • Personal banking  Nagelmackers biedt een breed gamma financiële diensten aan. Ze heeft verschillende krediet-, spaar- en beleggingsoplossingen, en zorgt ook voor dagelijks bankieren. De bank biedt een ruime waaier aan verzekeringsproducten aan in samenwerking met externe verzekeraars. 
  • Private banking  Private banking verwijst naar een service aan cliënteel op een persoonlijkere basis aan particulieren met hogere inkomens of een hoger kapitaal vrij besteedbaar. Bij Nagelmackers komt een cliënt in aanmerking voor deze bijzondere dienstverlening vanaf een besteedbaar kapitaal van 500.000 euro. De dienst bestaat uit bankdiensten (deposito’s en betalingen), discretionair vermogensbeheer, brokerage, fiscaal advies, successieplanning, en een aantal andere diensten, verzorgd door één enkele relatiebeheerder.
  1. Kantoren

Nagelmackers beschikt over een netwerk van een honderdtal filialen verspreid over heel België.

3.1 Hoofdkantoor

Het hoofdkantoor van Nagelmackers bevindt zich op de Sterrekundelaan te Brussel, vlak naast het voormalige Koninklijk Observatorium van Brussel.

[1] https://www.nagelmackers.be/nl

[2] http://www.tijd.be/algemeen/algemeen/P_V_wordt_na_overname_Bank_Nagelmackers_volwaardige_bank_en_verzekeringsgroep.5152604-534.art

[3] http://www.standaard.be/cnt/dmf24072001_001

[4] http://www.standaard.be/cnt/dmf20150722_01786661

[5] http://www.tijd.be/ondernemen/financiele_diensten_verzekeringen/Chinezen_van_Anbang_injecteren_90_miljoen_in_Nagelmackers.9697008-3096.art?ckc=1