Fichier:Rosine, Druivenplukster Tussen de Druivenranken.jpg

Fichier d’origine(1 170 × 1 559 pixels, taille du fichier : 716 kio, type MIME : image/jpeg)

Ce fichier et sa description proviennent de Wikimedia Commons.

Description

Description
Nederlands: Dit nieuwe standbeeld in centrum Overijse toont de familiegeschiedenis van een rasechte Overijsenaar en introduceert je aan een regio vol pit! Je vindt het tegen de flank van de Begijnhofkapel op het Begijnhofplein.

Druivenserres zijn oases van licht, geur en warmte. Het gezin van druiventeler Camille Alsteens en Rosine Vanderkelen telde drie kinderen: Denise, Edgard en Gerard. Zij kregen elke zaterdag een bad in de serre, die traditioneel werd gestookt met een vuuroven op steenkool. De hete lucht leidde via bakstenen lopers door de serre. Het bad was een zinken teil, het water werd een week lang in emmers voorverwarmd op de lopers. Binnenvallende zonnestralen maakten panters van de naakte kinderen en de geur van bloesems en verbrande aarde vervolmaakten het idyllisch tafereel.

Druiventeelt is eeuwenoud. Dit beeld is geïnspireerd door de Etruskische beeldhouwkunst, die in Italië bloeide in de 7de en 6de eeuw voor Chr. De zuiderse druiventeelt in open lucht kreeg in de tweede helft van de 19de eeuw een Belgische versie, toen tuinier Felix Sohie druiven onder glas begon te telen in Hoeilaart. De zuidoostelijke Brusselse rand volgde, in Overijse met de broers Danhieux als pioniers.

Na een eeuw winstgevende handel in tafeldruiven, toen de steenkool vervangen was door stookolie, brak de tijd aan van verval. De oliecrisis tastte de winst aan en de Europese unie maakte de weg vrij voor de zuiderse druif.

Druiventeelt is een arbeidsintensieve stiel. Vooral in de zomermaanden moesten de druiventrossen van bij het eerste ochtendlicht tot de laatste zonnestraal uitgedund worden, de kleine besjes eruit geknipt om de dikke te laten rijpen. Iedereen werd ingeschakeld, ook de kinderen. Gerard deed zijn best, maar beging de doodzonde om de tros te bepotelen, waardoor de dons, de zogenaamde duvet, verdween en de druiven gingen glanzen. Een mooie tros is onbespoten, onaangeraakt, gesluierd.
Date
Source Travail personnel
Auteur Anantalsteens

Conditions d’utilisation

Moi, en tant que détenteur des droits d’auteur sur cette œuvre, je la publie sous la licence suivante :
w:fr:Creative Commons
paternité partage à l’identique
Vous êtes libre :
  • de partager – de copier, distribuer et transmettre cette œuvre
  • d’adapter – de modifier cette œuvre
Sous les conditions suivantes :
  • paternité – Vous devez donner les informations appropriées concernant l'auteur, fournir un lien vers la licence et indiquer si des modifications ont été faites. Vous pouvez faire cela par tout moyen raisonnable, mais en aucune façon suggérant que l’auteur vous soutient ou approuve l’utilisation que vous en faites.
  • partage à l’identique – Si vous modifiez, transformez, ou vous basez sur cette œuvre, vous devez distribuer votre contribution sous la même licence ou une licence compatible avec celle de l’original.


Légendes

Ajoutez en une ligne la description de ce que représente ce fichier

Éléments décrits dans ce fichier

dépeint

Historique du fichier

Cliquer sur une date et heure pour voir le fichier tel qu'il était à ce moment-là.

Date et heureVignetteDimensionsUtilisateurCommentaire
actuel19 septembre 2023 à 23:42Vignette pour la version du 19 septembre 2023 à 23:421 170 × 1 559 (716 kio)AnantalsteensUploaded own work with UploadWizard

La page suivante utilise ce fichier :

Usage global du fichier

Les autres wikis suivants utilisent ce fichier :

Métadonnées