Fichier:MCC-42543 Lebuïnuskelk met zilveren montuur (1).jpg

MCC-42543_Lebuïnuskelk_met_zilveren_montuur_(1).jpg(346 × 523 pixels, taille du fichier : 64 kio, type MIME : image/jpeg)

Ce fichier et sa description proviennent de Wikimedia Commons.

Description

Nederlands: Lebuïnuskelk met zilveren montuur   (Wikidata search (Cirrus search) Wikidata query (SPARQL)  Create new Wikidata item based on this file)
Artiste
Nederlands: Paleisschool (Aken)
Titre
Nederlands: Lebuïnuskelk met zilveren montuur
Description
Nederlands: De ivoren kelk bestaat uit een naar verhouding grote cuppa, een korte geprofileerde stam en een kleine, ronde voet. De buitenzijde van de cuppa en de kelkvoet zijn rijkelijk overdekt met snijwerk van acanthusblad. De ivoren kelk is gevat in een montuur (met oud inventarisnummer ABM m01249) van verguld en verzilverd koper(?).

De decoratie van de ivoren cuppa is ingedeeld in drie horizontale banden, die van elkaar gescheiden zijn door één resp. twee smalle randen. De bovenste band bevat een motief van omkrullende acanthusranken waartussen een bloem oprijst. Dit motief wordt rondom vier keer herhaald. Eronder bevindt zich een band met afwisselend vier rechthoekige en vier trapeziumvormige velden. De rechthoekige velden zijn in vieren verdeeld door een dubbel uitgevoerd, diagonaal kruis. In de aldus ontstane driehoekige vlakken bevindt zich een opengevouwen acanthusblad. De trapeziumvormige velden zijn opgevuld met een motief dat nog het meeste lijkt op twee miniatuurzuiltjes met kapitelen van twee naar buiten gekrulde acanthusbladeren ter weerszijden van een opengevouwen acanthusblad. Het geheel wordt geflankeerd door twee opgerolde acanthusbladeren in zijaanzicht en aan de bovenzijde afgesloten met een drievoudige profiellijst. De onderste band, die aansluit op de stam en smaller is dan de bovenste twee, is rondom versierd met spitse, drielobbige blaadjes.

De geprofileerde stam bestaat uit een zestal ringen van verschillend formaat. Direct onder de cuppa bevinden zich twee geparelde ringen afgewisseld met een gladde ring van gelijke dikte. Het middendeel van de stam wordt gevormd door twee kleinere, enigszins bolle ringen van elkaar gescheiden door een smalle groef. De stam eindigt met een brede, dunne schijf met astragaallijst. De ivoren voet is versierd met een krans van naar rechts gerichte acanthusbladeren.

Zoals hierboven reeds vermeld, is de ivoren kelk gevat in een metalen montuur van koper(?) dat geheel verguld en deels verzilverd én verguld lijkt te zijn. Het montuur bestaat uit twee afzonderlijke delen: één rond de cuppa en één rond de voet. In de cuppa bevindt zich een binnencuppa met een relatief hoge drinkrand. De binnenzijde van de cuppa is verguld. De overige onderdelen van het montuur lijken verzilverd en daarna verguld. Aan de onderzijde van de drinkrand is een kraag bevestigd. Vanaf de kraag loopt een drietal banden met geschulpte randen over de cuppa naar de stam van de kelk, waar zij aan een gewelfde ring bevestigd zijn. Hieronder gaan de bovenste twee ringen van de stam schuil.

Het montuur van de kelkvoet is opgebouwd uit een relatief hoge, naar beneden breder wordende cilinder en een rechtwandige basis in de vorm van acht korte lobben. Een platte ring aan de bovenzijde van het montuur omsluit deels de kelkvoet.

De verschillende onderdelen van het montuur zijn met eenvoudig graveerwerk gedecoreerd. Een geruite band opgevuld met vierbladige bloempjes siert het midden van de verder glad uitgevoerde kraag. Op de drie banden zijn tegen een fijn geruite achtergrond afwisselend zevenlobbige bladeren en achtbladige bloempjes aangebracht. Een zestal vierbladige bloempjes sieren de gewelfde ring rond de stam. Het montuur rond de kelkvoet is aan de bovenzijde van de cilinder alsmede aan de boven- en onderzijde van de achtlobbige standring van een eenvoudige profiellijst voorzien. Op de rechtstandige basis van de standring zijn rondom naar links gerichte, zevenbladige takjes gegraveerd. Aan de binnenzijde van de zilveren voet staat in moderne(?) kapitalen de inscriptie CAL. LIAFVINI EPISC. DAV. (vert.: 'kelk van Lebuïnus bisschop van Deventer'). Het woord EPISC is uitgekrast.

De vatting van de voet is deels volgegoten met gips.

Techniek: De decoratie van de ivoren kelk is in laagreliëf gesneden. De binnencuppa alsmede de vatting van stam en voet zijn gedreven. De losse onderdelen, zoals de kraag en de de scharnieren waarmee de banden aan de kraag zijn vastgemaakt, zijn vermoedelijk gegoten en gesoldeerd. In elke band bevindt zich enkele centimeters onder het scharnier een moderne(?) nagel met bolle kop die dwars door de band in het ivoor steekt. Aan de onderzijde zijn de banden met nagels aan de vatting van de stam geklonken. De vatting van de stam is met vier nagels in de stam vastgezet.

Staat: De Lebuïnuskelk is uiterst kwetsbaar. Het ivoor is broos en donkerbruin gekleurd met hier en daar lichtere plekken als gevolg van slijtage. De bovenste rand van de cuppa is op vele plaatsen gebarsten. Van de kelkrand zijn rondom grotere en kleinere stukken afgesprongen. Ook de voet vertoont barsten. De rand van de voet en een deel van de stam en nodus zijn volgens het Jaarverslag ABM 1939 en Bouvy 1962 bijgesneden (om het zilveren montuur aan te brengen).

Het verguldsel van het montuur is grotendeels weggesleten. Slechts aan de binnenzijde van de binnencuppa als de diepergelegen delen van de kraag en banden is het verguldsel behouden. De binnencuppa vertoont aan de binnenzijde bruine vlekken: het onderliggende zilver oxideert. De binnenzijde van de vatting van de voet is donker uitgeslagen en vertoont groenige vlekken.
Date 9 août 790
date QS:P571,+0790-08-09T00:00:00Z/11
Technique / matériaux
Nederlands: ivoor, koper, zilver, goud
Dimensions hauteur : 18 cm
dimensions QS:P2048,18.0U174728
Nederlands: Hoogte: 18.0cm, Diameter: 10.0cm
institution QS:P195,Q1954426
Numéro d’inventaire
ABM bi00787
Attribution de l’acquisition
Nederlands: Foto: Museum Catharijneconvent, Utrecht, foto Ruben de Heer
Source / photographe View this work on the website of Museum Catharijneconvent
Autorisation
(Réutilisation de ce fichier)
VRT Wikimedia

Une autorisation pour utiliser ce fichier via la (les) licence(s) ci-dessous a été vérifiée et archivée dans le système VRT ; elle est disponible sous le numéro de ticket #2015012610011141 pour les agents disposant d'un accès sur VRTS. Si vous souhaitez réutiliser ce travail, il n'est pas nécessaire de détenir davantage de permissions que celles données par la licence indiquée sur cette page. Voir aussi cette page pour la réutilisation du contenu hors de Wikimedia. Pour vérifier cette autorisation, n'hésitez pas à contacter un membre de l'équipe VRT.

Lien vers le ticket : https://ticket.wikimedia.org/otrs/index.pl?Action=AgentTicketZoom&TicketNumber=2015012610011141
Find other files from the same ticket: SDC query (SPARQL)

Creative Commons CC-Zero Ce fichier est disponible selon les termes de la licence Creative Commons CC0 Don universel au domaine public.
La personne qui a associé une œuvre avec cet acte l’a placée dans le domaine public en renonçant mondialement à tous ses droits sur cette œuvre en vertu des lois relatives au droit d’auteur, ainsi qu’à tous les droits juridiques connexes et voisins qu’elle possédait sur l’œuvre, sans autre limite que celles imposées par la loi. Vous pouvez copier, modifier, distribuer et utiliser cette œuvre, y compris à des fins commerciales, sans qu’il soit nécessaire d’en demander la permission.

Autres versions

Légendes

Ajoutez en une ligne la description de ce que représente ce fichier

Éléments décrits dans ce fichier

dépeint

Historique du fichier

Cliquer sur une date et heure pour voir le fichier tel qu'il était à ce moment-là.

Date et heureVignetteDimensionsUtilisateurCommentaire
actuel20 février 2015 à 08:30Vignette pour la version du 20 février 2015 à 08:30346 × 523 (64 kio)HuskyBot== {{int:filedesc}} == {{Artwork |artist = {{nl|1=Paleisschool (Aken)}} |title = {{nl|1=Lebuïnuskelk met zilveren montuur}} |description = {{nl|1=De ivoren kelk bestaat uit een naar verhouding grote cuppa, e...

La page suivante utilise ce fichier :