Fichier:COLLECTIE TROPENMUSEUM Beschilderd houten beeld met ingeslagen stukken metaal en spijkers TMnr 2404-46.jpg

Fichier d’origine(465 × 700 pixels, taille du fichier : 159 kio, type MIME : image/jpeg)

Ce fichier et sa description proviennent de Wikimedia Commons.

Description

Nederlands: BeeldNederlands: Beschilderd houten beeld met ingeslagen stukken metaal en spijkersLocal name: Nkisi nkondi
Titre
Nederlands: Beeld
Nederlands: Beschilderd houten beeld met ingeslagen stukken metaal en spijkers

Local name: Nkisi nkondi
Description
Nederlands: Dit beeld is een 'nkisi', een kracht- of, meer bekend, spijkerbeeld. De meeste Kongo objecten vallen in deze categorie. Minkisi (meervoud voor 'nkisi') zijn houders van magische substanties en worden ook omschreven als graven. Zo kan een beeld relikwieën van voorouders bevatten, of klei van de begraafplaats, en magische medicijnen, 'bilongo'. Deze materialen geven het beeld bovennatuurlijke krachten. Deze zijn via het beeld te gebruiken door zijn 'banganga', een ritueel specialist, die het beeld ook heeft vervaardigd dan wel ingewijd.

'Minkisi' zijn tevens de rituelen die uitgevoerd worden voor genezing, maar ook voor succes in de jacht, handel en sex. De banganga gebruikt de nkisi voor zichzelf of ten behoeve van de gemeenschap.

Als de nkisi niet goed behandeld wordt, kunnen zijn krachten tegen de eigenaar, de specialist, keren. Er zijn taboes en verschillende andere regels die gehandhaafd dienen te worden.

Spijkerbeelden zijn zo een onderdeel en waren nodig om bepaalde resultaten te bereiken. Het beeld bevat bepaalde substanties die krachten vertegenwoordigen die het resultaat kunnen bewerkstelligen. Spijkers en andere stukken ijzer werden in het beeld geslagen om het zo actief te maken en om ze ertoe aan te zetten gelijke verwondingen aan schuldigen toe te brengen (Visona, 2000:375 e.v.). Het aantal gebruikte stukken metaal geeft het gebruik aan. De rituelen gaan gepaard met enerverende muziek en dans.

Sommige 'nkisi' hebben spiegels, waarmee ze heksen en andere kwaadwilligen van alle kanten kunnen zien aankomen; ze functioneren als een soort kompas dat de banganga vertelt waar het kwaad vandaan komt.

Tijdens de koloniale periode speelden minkisi een belangrijke rol bij het tegenstand bieden aan de overheerser. Europese missionarissen zagen ze als heidense attributen en lieten ze vernietigen of stuurden ze naar huis als tekens van afgoderij. Europese machthebbers gebruikten de beelden als bewijsstukken van politieke tegenstand. Ondanks dit alles worden minkisi tegenwoordig nog steeds gebruikt in een of andere vorm (id.:366).
Date avant 1955
date QS:P571,+1955-00-00T00:00:00Z/7,P1326,+1955-00-00T00:00:00Z/9
Dimensions 74 x 29 x 22,5cm (29 1/8 x 11 7/16 x 8 7/8in.)
Numéro d’inventaire
2404-46
Notes
Nederlands:
Culturele Herkomst: Bacongo, Congo, Congo, Kongo
Functionele categorie: magical protection, magische bescherming en afweer, representaties van het bovenaardse, representations of the supernatural
Geografische Herkomst: Bas-Congo (province), Bas-Zaïre, Neder-Congo gebied
Materiaal - hoofd: hout
Materiaal - overig: glas, ijzer, klei, kleurstof, pigment, plantaardig vezel
Objecttrefwoord: beelden, sculptures or statues
Techniek: Bedekt met een organisch materiaal, Beschilderd, Gesneden
Source / photographe Collectie Stichting Nationaal Museum van Wereldculturen

Conditions d’utilisation

w:fr:Creative Commons
paternité partage à l’identique
Ce fichier est disponible selon les termes de la licence Creative Commons Attribution – Partage dans les Mêmes Conditions 3.0 (non transposée).
Vous êtes libre :
  • de partager – de copier, distribuer et transmettre cette œuvre
  • d’adapter – de modifier cette œuvre
Sous les conditions suivantes :
  • paternité – Vous devez donner les informations appropriées concernant l'auteur, fournir un lien vers la licence et indiquer si des modifications ont été faites. Vous pouvez faire cela par tout moyen raisonnable, mais en aucune façon suggérant que l’auteur vous soutient ou approuve l’utilisation que vous en faites.
  • partage à l’identique – Si vous modifiez, transformez, ou vous basez sur cette œuvre, vous devez distribuer votre contribution sous la même licence ou une licence compatible avec celle de l’original.
This file by Tropenmuseum was uploaded as part of the Share Your Knowledge project developed within WikiAfrica. WikiAfrica

Légendes

Ajoutez en une ligne la description de ce que représente ce fichier

Éléments décrits dans ce fichier

dépeint

image/jpeg

0847cfebad04117a66eae71879483f61c79678b3

162 907 octet

700 pixel

465 pixel

Historique du fichier

Cliquer sur une date et heure pour voir le fichier tel qu'il était à ce moment-là.

Date et heureVignetteDimensionsUtilisateurCommentaire
actuel21 juillet 2012 à 10:56Vignette pour la version du 21 juillet 2012 à 10:56465 × 700 (159 kio)M.casanova

La page suivante utilise ce fichier :

Métadonnées