Fichier:Collectie Nationaal Museum van Wereldculturen AM-670-9 Dambala Haiti.jpg

Fichier d’origine(4 652 × 4 791 pixels, taille du fichier : 14,94 Mio, type MIME : image/jpeg)

Ce fichier et sa description proviennent de Wikimedia Commons.

Description

Description
Nederlands: ceremoniële vlag. Ceremoniële voodoo vlaggen worden doorgaans vervaardigd door voodoo priesters en hun volgelingen. De vlaggen (drapo) zijn belangrijke liturgische objecten en worden opgehangen in voodoo heiligdommen en rondgedragen tijdens ceremonies. Ze dienen als intermediair tussen de mens en de goden. Om een 'vodou seremoni' te beginnen zijn twee 'drapo' nodig, behorend tot de 'Rada Lwa', zachtmoedige geestwezens en de 'Petro' of 'Petro Lwa', vurige geestwezens. Drapo worden gemaakt met lovertjes en/ of kralen. Ze symboliseren de gehele 'nanchon' ( de 'natie' of familie van 401 'Lwa' of 'Loa')

De symbolen of vévé's (rituele 'tekeningen') op de vlaggen en de kleuren verwijzen naar de Loa of Lwa (goden/geestwezens) voor wie de vlag is vervaardigd. De slang in deze vlag verwijst naar Dambala (de regenboog-slangengod die de kosmos draagt en vereenzelvigd wordt met de katholieke heilige St. Patrick). Dambala wordt beschouwd als de meest heilige van de 'Lwa' en symboliseert wijsheid; zijn element is het water. Zijn vrouwelijke wederhelft is de regenboogslang 'Ayida Wédo'. Samen kunnen zij rijkdom en vruchtbaarheid geven. Bij hun koppen bevinden zich eieren. Eieren vormen de traditionele offers aan Dambala.

Het hart en de kleur roze duiden gewoonlijk op Erzulie (godin van liefde, van rivieren, maar ook van hartstocht). Erzulie is in de oorspronkelijke West-Afrikaanse religie van de Yoruba de godin Oshun.

De slavernijgeschiedenis heeft tal van religies van Afrikaanse oorsprong doen ontstaan in Brazilië (Candomblé, Santeria) de Verenigde Staten (Santeria, Candomblé) en het Caribisch gebied (Voodoo, Santeria). De Afrikaanse slaven mochten hun eigen spirituele tradities niet uitoefenen omdat die als bedreigend werden ervaren. Door hun oorspronkelijke goden en geestwezens als het ware te vermommen als bijvoorbeeld katholieke heiligen slaagde men erin de eigen rituelen en geloofspraktijken min of meer geaccepteerd te krijgen. Op Haïti heeft de van oorsprong West-Afrikaanse religie Vodun zich in combinatie met christelijke religies en inheemse religies ontwikkeld tot Voodoo.

Beschrijving

Vlag, vervaardigd uit textiel, geheel bezet met lovers. In het midden van de vlag is een groot hart afgebeeld. Rond het hart bevindt zich een rand bestaande uit goudkleurige lovers en een rand uit lichtgroene lovers. Het hart zelf is verdeeld in verschillende gekleurde vlakken bestaande uit rode, blauwe en gele lovers. Aan weerszijden van het hart zijn een tweetal zoömorfe figuren in de vorm van een groengekleurde slang afgebeeld. De linker slang draagt om zijn nek een roodgekleurd hart, de rechter slang draagt om zijn nek een roodgekleurd kruis. Beide slangen raken met hun tong een bolvormig object aan, wellicht een pot. Aan zowel de bovenzijde als de onderzijde van het hart bevindt zich een stervorm. Aan de onderrand van de vlag staat in kralen de naam 'Dambala'.
Français : Drapeau de cérémonie du Vaudou haïtien, dont le vévé (dessin rituel) représente la divinité Dambala.
Technique / matériaux
Nederlands: Textiel; lovers; kralen
Dimensions
Nederlands: H 74 cm x B 77 cm
institution QS:P195,Q17153751
Numéro d’inventaire
AM-670-9 533466
Lieu de fabrication
Nederlands: Haïti
Notes Dambala
Source / photographe View this image on the website of the Museum van Wereldculturen

Conditions d’utilisation

w:fr:Creative Commons
paternité partage à l’identique
Ce fichier est disponible selon les termes de la licence Creative Commons Attribution – Partage dans les Mêmes Conditions 3.0 (non transposée).
Vous êtes libre :
  • de partager – de copier, distribuer et transmettre cette œuvre
  • d’adapter – de modifier cette œuvre
Sous les conditions suivantes :
  • paternité – Vous devez donner les informations appropriées concernant l'auteur, fournir un lien vers la licence et indiquer si des modifications ont été faites. Vous pouvez faire cela par tout moyen raisonnable, mais en aucune façon suggérant que l’auteur vous soutient ou approuve l’utilisation que vous en faites.
  • partage à l’identique – Si vous modifiez, transformez, ou vous basez sur cette œuvre, vous devez distribuer votre contribution sous la même licence ou une licence compatible avec celle de l’original.

Légendes

Ajoutez en une ligne la description de ce que représente ce fichier

Éléments décrits dans ce fichier

dépeint

image/jpeg

fcd8c92d1979267538c4e88d9e0f69d678f2839b

15 670 863 octet

4 791 pixel

4 652 pixel

Historique du fichier

Cliquer sur une date et heure pour voir le fichier tel qu'il était à ce moment-là.

Date et heureVignetteDimensionsUtilisateurCommentaire
actuel27 mars 2018 à 13:10Vignette pour la version du 27 mars 2018 à 13:104 652 × 4 791 (14,94 Mio)DDJJpattypan 18.02

La page suivante utilise ce fichier :

Usage global du fichier

Les autres wikis suivants utilisent ce fichier :

Métadonnées